در کشور عمان، بخشهای اصلی شاخص قیمت مصرف کننده شامل مواد غذایی، آشامیدنی و تنباکو (۳۰ درصد وزن کل)، حملونقل، ارتباطات (۲۲ درصد)، اجاره، برق، آب، سوخت (۲۱ درصد)، پوشاک، منسوجات و کفش، ۸ درصد را به خود اختصاص داده است. در این مقاله قصد داریم به بررسی تورم در عمان بپردازیم و اقتصاد این کشور را مورد بررسی قرار دهیم.

تورم در کشور عمان
اندازهگیری تورم توسط شاخص قیمت مصرفکننده نشاندهنده درصد تغییر سالانه هزینه متوسط مصرفکننده برای دستیابی به سبدی از کالاها و خدمات است که ممکن است در بازههای زمانی مشخص ثابت یا متغیر باشد.
- نرخ تورم در عمان برای سال 2020 – 0.90 درصد بود که نسبت به سال 2019، 1.04 درصد کاهش داشت.
- نرخ Inflation عمان برای سال 2019، 0.13 درصد بوده که نسبت به سال 2018 0.75 درصد کاهش داشته است.
- نرخ Inflation عمان برای سال 2018، 0.88 درصد بوده است که نسبت به سال 2017، 0.72 درصد کاهش داشته است.
- تورم در عمان در سال 2017 برابر با 1.60 درصد بود که نسبت به سال 2016، 0.49 درصد افزایش داشت.
توسعه نرخ تورم در عمان
طی ۱۹ سال گذشته، قیمت نرخ تورم مصرف کننده بین ۰.۹- تا ۱۲.۴ درصد تغییر کرده است. برای سال ۲۰۲۰، نرخ تورم ۰.۹- درصد محاسبه شد.
در دوره مشاهده شده از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۰، متوسط نرخ تورم ۲.۲ درصد در سال بود. در مجموع افزایش قیمت ۵۰.۴۷ درصد بوده است. کالایی که در سال 1380، 100 ریال قیمت داشت، در ابتدای سال ۲۰۲۱ به مبلغ ۱۵۰.۴۷ ریال رسید.
توسعه نرخ Inflation in Oman
تنها در چند کشور نرخ تورم منفی وجود دارد. این بدان معناست که سطح عمومی قیمتها در حال کاهش است و قیمتهای مصرف کننده ارزانتر محاسبه میشود، به این حالت کاهش قیمت میگویند.
تورم گروههای مختلف در عمان
نرخ تورم در Sultanate عمان در سپتامبر 2021 نسبت به سپتامبر 2020، 2.46 درصد افزایش یافته است. با این حال، بر اساس دادههای مرکز ملی آمار و اطلاعات (NCSI) تورم در عمان نسبت به اوت 2021، 0.06 درصد کاهش یافته است.
افزایش قیمتها در شهریورماه ۱۳۹۰ نسبت به ماه مشابه سال ۱۳۹۹ به افزایش قیمتها در گروههای اصلی از جمله گروه حملونقل ۸.۱۹ درصد، کالاها و خدمات متفرقه ۳.۳۳ درصد، دخانیات ۲.۹۸ درصد نسبت داده شده است. تفریح و فرهنگ ۲.۰۵ درصد، غذا و نوشیدنیهای غیر الکلی ۱.۸۷ درصد، لوازم خانگی و تعمیرات روزمره خانه با ۱.۳۲ درصد، رستوران و هتلها ۰.۸۳ درصد، مسکن، آب، برق، گاز و سایر سوختها گروه با ۰.۴۴ درصد، پوشاک، کفش، بهداشت و آموزش هر کدام ۰.۰۸ درصد است.
تورم در عمان در گروه مواد غذایی و آشامیدنیهای غیرالکلی که وزنی نزدیک به ۲۴ درصد در شاخص مصرف کننده عمان دارد، در مهرماه امسال نسبت به ماه مشابه سال قبل به ۳.۴۲ درصد افزایش یافت. قیمت مصرف کننده در گروه مواد غذایی و آشامیدنی غیرالکلی در مهرماه نسبت به ماه قبل ۱.۴۳ درصد افزایش داشته است.
در بخش مواد غذایی، ماهی و غذاهای دریایی در ماه اکتبر نسبت به ماه مشابه سال قبل ۱۴.۸ درصد افزایش داشتند، درحالیکه قیمت سبزیجات ۷.۶ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت. قیمت میوهها نیز در ماه اکتبر ۲.۸۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت.
اقتصاد عمان
رتبه آزادی اقتصادی عمان ۶۴.۶ است و اقتصاد آن را به هفتاد و یکمین و آزادترین اقتصاد در شاخص سال ۲۰۲۱ تبدیل میکند. امتیاز کلی آن در درجه اول به دلیل افزایش آزادی پولی، ۱.۰ امتیاز افزایش یافته است. عمان در بین ۱۴ کشور منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در رتبه هفتم قرار دارد و امتیاز کلی آن بالاتر از میانگین منطقه و جهان است.
امسال اقتصاد عمان مانند سال ۱۹۹۶ در درجه نسبتاً آزادی قرار دارد. برای دستیابی به این هدف، دولت باید هزینههای خود را بهشدت کاهش دهد و تلاش متمرکزی برای کاهش بدهی انجام دهد.

راههای درآمدی در اقتصاد عمان
عمان کشوری دارای کشاورزی است، ماهیگیری و تجارت خارج از کشور برای جمعیت ساحلی مهم است. نفت در سال ۱۹۶۴ در عمان کشف شد و اولین بار در سال ۱۹۶۷ صادر شد. متعاقباً تولید و صادرات نفت بهسرعت بر اقتصاد و تورم در عمان اثر گذاشت. درآمدهای نفتی تقریباً دو پنجم تولید ناخالص داخلی (GDP) و حدود سه چهارم درآمد دولت را تشکیل میدهد.
در سال ۱۹۹۶ با پیشبینی کاهش نهایی ذخایر نفت، دولت طرحی را برای دوران پس از نفت آغاز کرد که بر توسعه منابع گاز طبیعی کشور برای صنعت سوخت داخلی و صادرات به شکل گاز طبیعی مایع (LNG) متمرکز بود. عمان همچنین به دنبال تنوع و خصوصیسازی اقتصاد خود علاوه بر اجرای سیاست عمانیسازی نیروی کار خود بود. در پایان دهه ۱۹۹۰، طرح خصوصیسازی بیشتر از سایر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس (کویت، قطر، عربستان سعودی، بحرین و امارات متحده عربی) پیش رفت. از ویژگیهای قابل توجه این برنامه میتوان به گسترش بازار سهام کشور، فروش چندین شرکت دولتی و ایجاد فضای سرمایهگذاری آزادتر اشاره کرد.
اندازه دولت عمان
هیچ مالیات بر درآمد فردی وجود ندارد و بالاترین نرخ مالیات شرکتی ۱۵ درصد است. مالیات بر مصرف و ارزش افزوده وجود ندارد. بار مالیاتی کلی معادل ۲.۶ درصد از کل درآمد داخلی است. مخارج دولت در طول سه سال گذشته ۴۵.۰ درصد از کل تولید (GDP) بوده است و کسری بودجه بهطور متوسط ۹.۶ درصد تولید ناخالص داخلی بوده است. بدهی عمومی معادل ۶۲.۶ درصد تولید ناخالص داخلی است.

بازار آزاد در عمان
عمان دارای چهار توافقنامه تجاری ترجیحی است. متوسط نرخ تعرفه موزون تجاری ۵.۷ درصد است و ۱۹ اقدام غیرتعرفهای در حال اجرا است. هیچ غربالگری کلی برای سرمایهگذاری خارجی وجود ندارد. تلاشها برای افزایش شفافیت و سادهسازی چارچوب سرمایهگذاری ادامه دارد. بیشتر اعتبارات با نرخ بازار ارائه میشود، اما دولت از وامهای یارانهای برای ترویج سرمایهگذاری استفاده میکند. بازار اوراق بهادار مسقط فعال و به روی سرمایهگذاران خارجی باز است.
نتیجهگیری
در این مقاله به بررسی تورم در عمان پرداختهایم و همچنین اقتصاد این کشور را مورد بررسی قرار دادهایم. اقتصاد این کشور بیشتر به درآمدهای نفتی، کشاورزی و ماهیگیری وابسته است. تورم در کشور عمان افزایش آنچنانی نداشته است و همیشه روند تقریباً ثابتی را پیش گرفته است. با توجه به اقتصاد این کشور هیچ مالیات بر درآمدی وجود ندارد.
[